Ιστολόγιο

Android P: Νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος!

by 30fi on 09/05/2018 No comments

Πολύ ενδιαφέρουσα, όπως κάθε χρονιά άλλωστε, η κεντρική παρουσίαση της Google στο συνέδριο I/O για τους προγραμματιστές. Πληροφορηθήκαμε για την επόμενη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος, την Android P.

Η τεχνολογία machine learning στο επίκεντρο

Το Android P φιλοδοξεί να καταστήσει το smartphone ακόμη πιο έξυπνο, να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στον κάθε χρήστη. Σαν παράδειγμα, η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει τη λειτουργία Adaptive Battery, η οποία δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση της μπαταρίας μόνο για τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί περισσότερο ο χρήστης, κλείνοντας ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες που “τρέχουν” στο background.

Αντίστοιχα, εκμεταλλεύεται την τεχνολογία machine learning για τη λειτουργία Adaptive Brightness, η οποία προσαρμόζει τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον.

Τα App Actions θα βοηθούν το χρήστη να πραγματοποιήσει την επόμενη ενέργεια του πιο γρήγορα επειδή θα αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θέλει να κάνει. Για παράδειγμα, μόλις συνδέσει τα ακουστικά του, το Android P θα του εμφανίσει την αγαπημένη του playlist από το Spotify για να συνεχίσει την ακρόαση.

Αλήθεια, πόσο πιο γρήγορα θα γινόταν όλα, αν εμφανίζονταν οι εφαρμογές που χρειάζεσαι περισσότερο κάθε στιγμή; Εδώ έρχονται τα Slices. Για παράδειγμα, αν αναζητήσεις τη λέξη Lyft στο Google Search, τότε θα εμφανιστεί ένα διαδραστικό Slice που θα σου εμφανίσει ταυτόχρονα το κόστος και τη διάρκεια της διαδρομής, έτσι ώστε να πραγματοποιήσεις κράτηση άμεσα στην υπηρεσία.

Ένα πιο απλό και πιο εξατομικευμένο περιβάλλον χρήσης

Με το Android P, το νέο σύστημα πλοήγησης θυμίζει αρκετά αυτό του iPhone X. Η εταιρεία σκοπεύει να απλοποιήσει την πλοήγηση από την κεντρική οθόνη (και όχι μόνο). Αυτό αναφέρεται σε συσκευές που χρησιμοποιούν τις full-screen οθόνες με notch και δε διαθέτουν home button, ενώ διευκολύνεται σημαντικά η χρήση με το ένα χέρι.

Εδώ όμως, έρχεται και μια νέα πολύ χρήσιμη λειτουργία για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν αρκετά το multitasking, το Smart Text Selection. Η λειτουργία αυτή αναγνωρίζει για ποιο λόγο διαλέγεις κάποια λέξη από το κείμενο και σου προτείνει σχετικές ενέργειες, ενώ δουλεύει απευθείας μέσα από το Overview.

Επίσης το Android P φέρνει μαζί του επανασχεδιασμένα Quick Settings, έναν νέο τρόπο να βγάζεις screenshots, και να διαχειρίζεσαι ευκολότερα τις ειδοποιήσεις σου.

Έλεγχος της ψηφιακής ζωής

Η Google αναγνωρίζει ότι πολύς κόσμος δυσκολεύεται να “ξεκολλήσει” από το smartphone για να ασχοληθεί με την πραγματική ζωή του. Γι’ αυτό προσθέτει νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον κόσμο να κατανoεί περισσότερο το χρόνο που ξοδεύει πάνω στη συσκευή του, αλλά και να την αφήσει στην άκρη όταν πρέπει.

Τέτοια είναι τα Android Dashboard και App Timer. Το πρώτο θα δείχνει στον χρήστη αναλυτικά πόσο χρόνο ξοδεύει σε συγκεκριμένες εφαρμογές, πόσες φορές ξεκλείδωσε το smartphone του αλλά και πόσες ειδοποιήσεις έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας.Το δεύτερο θα του επιτρέπει να θέτει χρονικό περιορισμό στην χρήση μιας εφαρμογής, θα τον ειδοποιεί όταν φτάνει στο όριο που έχει θέσει και θα μετατρέπει το εικονίδιο της εφαρμογής σε ασπρόμαυρο ώστε να του υπενθυμίσει ότι “αρκετά έπαιξε PUBG” σήμερα.

Το νέο Do Not Disturb mode σιγεί κλήσεις και ειδοποιήσεις, αλλά και όλες τις οπτικές ενοχλήσεις που “πετάγονται” στην οθόνη, ενώ όταν το smartphone είναι με την οθόνη γυρισμένη πάνω στο τραπέζι, τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα το Do Not Disturb mode.

Τέλος, η λειτουργία Wind Down θα ενεργοποιεί το Night Light όταν σκοτεινιάσει, θα ενεργοποιεί την Do Not Disturb mode λειτουργία και η οθόνη θα γίνεται απρόμαυρη την ώρα που έχεις δηλώσει ότι βρίσκεσαι στο κρεβάτι.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, το Android P θα φέρει μαζί του εκατοντάδες βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά, τα οποία θα αναλυθούν σε κατοπινό χρόνο.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το Android P

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το Android P από τώρα, καλό είναι να πληροφορηθούν ότι η έκδοση Android P Beta είναι ήδη διαθέσιμη για τα Google Pixel, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi MIX 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 και Essential PH-1.

 

Πηγή: techgear.gr

30fiAndroid P: Νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος!

Related Posts

Take a look at these posts

Join the conversation