FAQ
Έχετε απορίες;
Η εκρηκτική ανάπτυξη του ιστού και της πληροφορικής γενικότερα είναι φυσικό να συνοδεύεται από ένα κυνηγητό για γνώση κι ενημέρωση που εύλογα σωρρεύει απορίες. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αποσαφηνίσετε; Εδώ είμαστε για να σας απαντήσουμε.
- Γιατί είμαστε έμπειροι (αλλά όχι κυνικοί).
- Γιατί είμαστε παθιασμένοι (αλλά όχι πορωμένοι).
- Γιατί είμαστε οργανωμένοι (αλλά όχι απλησίαστοι).
- Γιατί είμαστε ρομαντικοί (αλλά όχι ονειροπαρμένοι).
- Γιατί είμαστε φιλικοί κι επικοινωνιακοί (αλλά όχι φαφλατάδες).
- Γιατί μας αρέσει να προσφέρουμε.
- Γιατί είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς.
- Γιατί δεν θέλουμε να σας “γδύσουμε”.
- Γιατί το πρόβλημα σας γίνεται πρόβλημα μας.
- Γιατί έχουμε όρεξη και διάθεση.
- Γιατί είμαστε δημιουργικοί.
- Γιατί πιστεύουμε στην τεχνολογία.
- …και πάνω απ’ όλα, γιατί μας αρέσει αυτό που κάνουμε!
Το internet είναι κυριολεκτικά γεμάτο με τόπους και εφαρμογές που σας υπόσχονται ότι με τη βοήθεια τους θα μπορέσετε να κατασκευάσετε μόνος/η σας την ιστοσελίδα σας. Τα περισσότερα από αυτά, πράγματι σας προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Μπορείτε λοπόν, αν έχετε μια κάποια εξοικείωση με τη χρήση παραθυρικού – διαδικτυακού λογισμικού (όχι απαραίτητα μεγάλη), να οικοδομήσετε τον ιστότοπο σας χωρίς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία – εμπειρογνώμονα. Ξεπερνώντας το αισθητικό κομμάτι (που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να είναι πάνω από μέτριο, όσο κι αν προσπαθήσετε), μπορείτε να είστε χαρούμενος/η για την επιτυχή κι ανέξοδη ολοκλήρωση του έργου σας…
…για λίγο. Γιατί, δυστυχώς, από αυτή τη στιγμή και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα. Πρώτ’ απ’ όλα, η ενημέρωση του περιεχομένου. Δύσκολα τα πράγματα. Καθώς η δομή της ιστοσελίδας σας είναι στατική και δύσκαμπτη, γρήγορα θα αντιληφθείτε ότι η ενημέρωση της δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο Φανταστείτε ότι θα πρέπει να διορθώνετε / ενημερώνετε κείμενο, εικόνες, video και ότι άλλο, μέσα σε “κατεβατά” html ή javascript. Όση όρεξη κι αν έχετε αρχικά, πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε ότι ο χρόνος σας και η ψυχική σας διάθεση έχουν μπει σε δοκιμασία. Μοιραία, από ένα σημείο και πέρα, θα εγκαταλείψετε ή, στην καλύτερη, θα αραιώσετε πολύ τις ενημερώσεις.
Επί πλέον, θα παρατηρήσετε ότι παρά τις ενδεχομένως φιλότιμες προσπάθειες σας, η ιστοσελίδα σας δεν ανεβαίνει με τίποτα στις μηχανές αναζήτησης: είναι φυσικό, αφού ο στατικός και δύσκαμπτος χαρακτήρας της δόμησης της είναι εχθρικός προς αυτές (τις μηχανές).
Εν κατακλείδι, αν είστε χομπίστας ή tech maniac ή, απλώς, έχετε πολύ χρόνο για χάσιμο, μπορείτε να εμπιστευτείτε στον εαυτό σας την ανάπτυξη του ιστότοπου σας. Αν όμως είστε επαγγελματίας ή, γενικότερα, έχετε ανάγκη από μια – τουλάχιστον – ευπρόσωπη παρουσία στον ιστό, τότε η προσφυγή στους επαγγελματίες web designers / developers είναι, απλά, μονόδρομος.
Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος της ιστοσελίδας: στην πιο απλή περίπτωση (π.χ. απλό προφίλ / παρουσίαση με έτοιμο theme) ο συνήθης χρόνος υλοποίησης είναι ένας μήνας. Σε περισσότερο σύνθετες περιπτώσεις (π.χ. κατάλογοι, e-shops, portals), ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 1,5 έως και 3, σε κάποιες δε περιπτώσεις (σπάνια) ακόμη και 4 μήνες.
Πρέπει εδώ, βέβαια, να αναφέρουμε ότι οι προαναφερθέντες χρόνοι δεν είναι απόλυτοι αλλά είναι δυνατόν να παραλλάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες του κάθε έργου.
Κατά πάσα πιθανότητα, η ιστοσελίδα σας έχει στατική δομή ή έχει κατασκευαστεί με πεπαλαιωμένα εργαλεία και δεν τηρεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τις ίδιες της μηχανές αναζήτησης (μιλάμε, βέβαια, κυρίως για τη Google). Αν η δόμηση και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας δεν “αρέσουν” ή δεν “βολεύουν” τη Google, τότε το site σας καταδικάζεται στις τελευταίες θέσεις των αναζητήσεων. Υπάρχει ένα σύνολο από “κανόνες” που πρέπει να ακολουθεί η ιστοσελίδα (ως προς τη σχεδίαση και το περιεχόμενο της) έτσι ώστε να αξιολογηθεί θετικά και τελικά να προωθηθεί από τη Google.
Ευτυχώς για σας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι δυνατό να γίνει ένα εκ των υστέρων “lifting” στην ιστοσελίδα (On-Page SEO), ώστε αυτή να εκσυγχρονιστεί και να “συμμορφωθεί” με τις σημερινές προδιαγραφές της Google. Αυτό βέβαια εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων (μέγεθος, πολυπλοκότητα, διαθεσιμότητα / ενημέρωση χρησιμοποιηθέντων εργαλείων κ.α.). Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εξ’ αρχής κατασκευή της ιστοσελίδας μπορεί να συμφέρει περισσότερο.
Μια περισσότερο αναλυτική εικόνα για την προώθηση ιστοσελίδων και την αύξηση της επισκεψιμότητας τους μπορείτε να δείτε εδώ.
Το να ολοκληρώσεις την κατασκευή μιας ιστοσελίδας είναι ένα ζήτημα. Το να την συντηρήσεις, να της δώσεις πνοή και υπόσταση, να την αναπτύξεις και, τελικά, να την επιβάλλεις είναι ένα άλλο. Από τη στιγμή που θα “ανέβει” online η ιστοσελίδα, γεννιέται ένα σύνολο αναγκών σε περιοδική χρονική βάση: ανανέωση του περιεχομένου της (συχνά), ανανέωση των στοιχείων σχεδίασης (σπανιότερα), αναβαθμίσεις (π.χ. νέα έκδοση του χρησιμοποιηθέντος theme), προσαρμογές (π.χ.επεμβάσεις στη σχεδίαση της ιστοσελίδας με σκοπό αυτή να εμφανίζεται σωστά σε έναν, λόγου χάρη, νέο web browser), εμπλουτισμός της ιστοσελίδας με νέες δυνατότητες, διόρθωση σφαλμάτων, SEO κ.α.
Μη τρομάζετε: ένα μέρος από όλα αυτά εκτελείται από σας (το πιο εύκολο), ένα άλλο από εμάς. Αλλά και στο δικό σας κομμάτι (την ανανέωση περιεχομένου) θα μας βρείτε, όποτε το χρειαστείτε, αρωγούς. Πρέπει, όμως, να είστε προετοιμασμένος/η για το γεγονός ότι η ιστοσελίδα σας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που “απαιτεί” επιμέλεια και κόπο. Όσος, πάντως, κι αν είναι αυτός ο κόπος σας, η ωφέλεια που παράγεται για σας μέσω μιας ιστοσελίδας “ζωντανής” και δημοφιλούς είναι υπερπολλαπλάσια.
Εξ’ άλλου, γνωρίζετε εσείς τίποτε πραγματικά καλό κι ωφέλιμο σ’ αυτόν τον κόσμο που να μην απαιτεί έστω κι ένα ελάχιστο προσοχής και επιμέλειας;
Η ιστοσελίδα σας, σας χρειάζεται. Δεν σας απαγορεύει, βέβαια, κανείς να την εγκαταλείψετε. Θα είναι ακόμα εκεί, με τη διαφορά ότι θα την επισκέπτονται μόνο οι φίλοι και οι συγγενείς σας.
Η φιλοξενία ιστοσελίδων (αγγλικά: Web Hosting ή απλά hosting) είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρείες να διαθέτουν μία ιστοσελίδα συνεχώς αναρτημένη στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνονται με το κόστος του ανάλογου εξοπλισμού (π.χ. εξυπηρετητές) ή την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού εξωτερικών συνδέσεων και εύρους σύνδεσης (bandwidth). Αυτό το αναλαμβάνουν οι εταιρίες φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosts) που προσφέρουν χώρο στον διακομιστή τους καθώς και μέρος της σύνδεσής τους προς το internet.
Ο όρος Web Hosting αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία ο ιδιοκτήτης μίας ιστοσελίδας ενοικιάζει χώρο σε υπολογιστές (διακομιστές) για να τοποθετήσει τα δεδομένα (αρχεία) του. Τα αρχεία αυτά, που στοιχειοθετούν την ιστοσελίδα του, προσφέρονται μέσω ασφαλούς δικτύου συνεχόμενης παροχής στους επισκέπτες του.
Η διαχείριση του ιστότοπου από τον ιδιοκτήτη του γίνεται μέσω εμπορικού ή ανοικτού κώδικα γραφικού περιβάλλοντος (πίνακας ελέγχου hosting, control panel), το οποίο παρέχει δυνατότητα διαχείρισης του email, του ftp, των στατιστικών επισκεψιμότητας του ιστότοπου, των εγκατεστημένων διαδικτυακών εφαρμογών και τεχνολογιών κ.α.
Ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου μπορεί να ανεβάζει τα αρχεία του μέσω προγράμματος FTP στο διακομιστή φιλοξενίας και να τα τροποποιεί, να έχει ηλεκτρονική αλληλογραφία (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, e-mail) και να εγκαθιστά τις επιθυμητές διαδικτυακές εφαρμογές στον ιστότοπο του (ιστολόγιο/blog, forum, βιβλίο επισκεπτών κλπ). Μερικοί από αυτούς τους πίνακες ελέγχου φιλοξενίας είναι το Plesk, το Cpanel, το Webmin κ.α.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 εταιρείες hosting ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής φιλοξενίας καθώς η ανάγκη για σταθερό και συνεχές δίκτυο άρχισε να γίνεται επιβεβλημένη. Τη δεκαετία του 2000 η βιομηχανία του web hosting γνώρισε τεράστια άνθηση πρώτα στην Αμερική κι έπειτα και στην Ευρώπη, ακολουθώντας την μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες hosting από ιδιώτες κι επιχειρήσεις για τη στέγαση της ιστοσελίδας τους.

Τι λένε για μας;
Κι άλλες απορίες;

Κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί το αντίθετο! Έχει καταδειχτεί στατιστικά ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αγοράζουν online δεν θα αγόραζαν (εκείνη τη στιγμή) με τον παραδοσιακό τρόπο. Αντίθετα, οι πιο πολλοί από τους ικανοποιημένους online πελάτες ενός e-shop, επισκέπτονται κάποια στιγμή και το φυσικό κατάστημα για να δουν από κοντά κάποια προϊόντα. Έτσι, από ένα σημείο και πέρα, το online κατάστημα λειτουργεί περισσότερο σαν διαφήμιση για το φυσικό, παρά σαν ανταγωνιστής του.
Μιας και το πρότυπο σχεδιασμού (theme / template) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία μας στον ιστό, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε τόσο στην αισθητική, όσο και στις δυνατότητες του. Η εξαρχής σχεδίαση του μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα “πρότυπο” που θα ανταποκρίνεται ακριβώς στις προσδοκίες μας και θα είναι μοναδικό για μας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τόσο το χρόνο που θα χρειαστεί, όσο και το κόστος που θα δαπανηθεί (μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν το συνολικό κόστος της ιστοσελίδας και να επιμηκύνει σημαντικά το χρόνο αποπεράτωσης της). Ας μη ξεχνάμε ότι όλα θα πρέπει να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν εξαρχής, απο ειδικούς επαγγελματίες.
Αντίθετα, ένα ήδη σχεδιασμένο theme μας δίνει τη δυνατότητα σχετικά γρήγορα και οικονομικά, να δημιουργήσουμε ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα με την ακριβή λειτουργικότητα που επιθυμούμε. Με άλλα λόγια ο σκοπός μας δεν είναι να ανακαλύψουμε τον “τροχό”, αλλά να τον χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο. Γιαυτό άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων που αναπτύσσονται σήμερα, βασίζεται κατά κανόνα σε έτοιμα themes.
Όπως, τελικά, καταλαβαίνετε, είναι θέμα υπομονής και – κυρίως – προϋπολογισμού.
Ενώ η κάθε ιστοσελίδα φορτώνεται στη μνήμη του Η/Υ ή του κινητού μας τηλεφώνου, εμείς βλέπουμε την αρχική σελίδα της στο φυλλομετρητή (browser) που έχουμε ανοίξει στην οθόνη μας. Αυτή η διαδικασία εκτελείται σχεδόν άμεσα και αυτό είναι και το επιθυμητό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι συνέπειες είναι μάλλον αρνητικές και για τον κάτοχο της ιστοσελίδας και για τον επισκέπτη της. Ο κάτοχος της ιστοσελίδας ελαχιστοποιεί τα κέρδη του (ακόμη και αν δεν πρόκειται για ιστοσελίδα με ρόλο e-shop) και ο επισκέπτης αισθάνεται ότι “χάνει την ώρα” του μπροστά σε μια σελίδα που μάλλον δε θα ανοίξει ποτέ! Βέβαια αυτό μπορεί να οφείλεται και στην απόδοση του μηχανήματος του χρήστη (αναβαθμίσεις προγραμμάτων που δεν έχουν γίνει, πεπαλαιωμένο μηχάνημα, γεμάτη προσωρινή μνήμη του φυλλομετρητή κ.α.). Ότι όμως και αν συμβαίνει, ένα είναι το μόνο σίγουρο: ότι τελικά ζημιώνεται ο κάτοχος της ιστοσελίδας. Για την ακρίβεια, ιστοσελίδα που αργεί να ανοίξει είναι ιστοσελίδα που είτε υπάρχει, είτε όχι, είναι ένα και το αυτό.
Μην ανησυχείτε πάντως. Αν η ιστοσελίδα σας είναι κατασκευασμένη από επαγγελματίες με σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης και φιλοξενείται σε γρήγορους και αξιόπιστους datacenters (όλες οι σοβαρές εταιρείες φιλοξενίας το προσφέρουν αυτό), δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Αν μια ιστοσελίδα αναρτηθεί σήμερα στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά, το περιεχόμενο, όντας νέο, είναι συγχρονισμένο, αισθητικά εναρμονισμένο και τεχνολογικά ενημερωμένο, όποιο και αν είναι το περιεχόμενο του (π.χ. έργα τέχνης του 17ου αιώνα). Γιατί όταν αναφερόμαστε στο περιεχόμενο, ουσιαστικά αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο αυτό παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο και όχι στο θέμα το οποίο πραγματεύεται. Η πρώτη ημέρα παρουσίασης του όμως στο Διαδίκτυο ενεργοποιεί έναν μηχανισμό “αντίστροφης μέτρησης” σύμφωνα με τον οποίο κρίνεται όχι μόνο η καλαισθησία της ιστοσελίδας σας, αλλά και η κατάταξη της στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (π.χ. της Google).
Όταν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας ανανεώνεται συχνά, οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν στα αποτελέσματα τους την ιστοσελίδα σε καλύτερη θέση “επιβραβεύοντας” την αλλαγή. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη συχνή ενασχόληση σας με την ιστοσελίδα σας και τον ποιοτικό ανασχεδιασμό και τελικά τη βελτιστοποίηση της παρουσίασης της στο Διαδίκτυο. Αν έχετε πρόσβαση στη διαχειριστική πλατφόρμα της ιστοσελίδας σας, μπορείτε σχετικά εύκολα και γρήγορα να προβείτε στην ανανέωση του ενισχύοντας την παρουσία σας αποτελεσματικά στο Διαδίκτυο. Αν δεν έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στη διαχειριστική πλατφόρμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να σας προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις.
Μια παραδοσιακή εφαρμογή (client – server app) που εκτελείται στο ιδιόκτητο δίκτυο της εταιρείας σας (LAN ή και WAN) μπορεί σήμερα να αντικατασταθεί από μια web application που εκτελείται στο intranet (προστατευμένος χώρος στο internet) της εταιρείας. Και για να ξέρουμε γιατί μιλάμε, το LAN ή WAN μιας εταιρείας είναι ένα φυσικό δίκτυο περιορισμένου μεγέθους που υλοποιείται με καλώδια ή Wi-Fi ή μισθωμένες data τηλε-γραμμές από παρόχους όπως π.χ. ο ΟΤΕ. Στη συνήθη περίπτωση (LAN) λειτουργεί σε εύρος ενός ορόφου ή, το πολύ, ενός κτηρίου. Αντίθετα, το intranet είναι ένα “περιφραγμένο” κομμάτι του internet, το οποίο “κουβαλάει” όλες τις τεχνολογίες του (Web, FTP, e-mail κ.λπ.).
Η παραδοσιακή εφαρμογή (που εκτελείται συνήθως στο LAN) υπερέχει στην ταχύτητα εκτέλεσης, στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και στο customization (περισσότερες ελευθερίες στη σχεδίαση του client, του μέρους δηλαδή που εκτελείται από τους τελικούς χρήστες της).
Αντίστοιχα, μια web εφαρμογή που εκτελείται στο intranet και χρησιμοποιεί σαν φυσικό server ένα datacenter (σε κάποιον πάροχο φιλοξενίας) και σαν client τους υπάρχοντες φυλλομετρητές (Internet Explorer, Firefox, Chrome κ.α.), υπερέχει στην ταχύτητα ολοκλήρωσης της, στο συνολικό της κόστος (αφού εν γένει χρησιμοποιεί “έτοιμη” τεχνολογία), στην ανοικτή της αρχιτεκτονική (αφού είναι προσπελάσιμη από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει φυλλομετρητή, δηλαδή από οποιοδήποτε pc, smartphone, tablet ή άλλη συσκευή ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος).
Εν κατακλείδι, η παραδοσιακή εφαρμογή συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις που η ταχύτητα είναι άμεσο και κύριο ζητούμενο (πολυμέσα, real time διαχείριση πολύ μεγάλων ουρών κ.α). Σε κάθε άλλη περίπτωση, συνιστάται web application.
Σας ικανοποίησαν όσα είδατε; Εκδηλώστε τώρα το ενδιαφέρον σας εδώ!